Pentru a preveni incidentele în perioada cu temperaturi ridicate, DSP Mehedinți recomandă populaţiei să asculte sfaturile medicilor de familie și să respecte recomandările de rigoare pentru a evita efectele nocive ale caniculei. Recomandările se adresează populației în general, dar în mod special persoanelor cu risc crescut, precum vârstnici, copii, bolnavii cu afecțiuni cronice, mai ales cardio-vasculare și respiratorii, femei gravide.
Județul Mehedinți se coace la propriu zilele acestea. Vremea va fi caniculară, indicele temperatură-umezeală (ITU) se va situa în general peste pragul critic de 80 de unităţi, iar local minimele nocturne nu vor coborî sub 20 de grade. Pentru a trece peste problemele create de caniculă, specialiştii de la Direcția de Sănătate Publică Mehedinți ne fac o serie de recomandări extrem de importante:
Deplasarile sunt recomandate in primele ore ale diminetii sau seara, pe cat posibil prin zone umbrite, alternand deplasarea cu repausul in spatii dotate cu aer conditionat (magazine, spatii publice).
Evitati aglomeratiile, expunerea la soare, efortul fizic intens, intre orele 11,00 – 18,00!
Purtati haine lejere, subtiri, deschise la culoare, palarii si ochelari de soare!
Pe parcursul zilei este bine să facem duşuri calduţe, fără a ne şterge de apă.In incaperile cu aer condiţionat, aparatul trebuie reglat astfel încât temperatura să fie cu 5-7 grade mai mică decât temperatura mediului exterior.Beti 1,5 – 2 litri de lichide pe zi, nu prea reci (apa, sucuri naturale din fructe, ceaiuri caldute – soc, musetel, urzici)!
Mancati fructe si legume (pepene, prune, rosii, etc.) sau iaurt (echivalentul unui pahar cu apa); mancati echilibrat si variat, insistand pe produsele cu valoare calorica mica!
Se vor consuma numai alimente proaspete din magazinele care dispun de instalatii frigorifice functionale de pastrare a alimentelor. Se va evita consumul alimentelor usor perisabile.
Evitati bauturile ce contin cofeina (cafea, ceai, cola) sau zahar (sucurile carbogazoase) in cantitate mare!Evitati alimentele cu un continut sporit de grasimi, in special de origine animala!
Nu consumati alcool – va deshidrateaza si va transforma intr-o potentiala victima a caniculei!
Mentineti legatura cu persoanele in varsta (rude, vecini, persoane cu disabilitati), interesandu-va de starea de sanatate a acestora si oferiti-le asistenta ori de cate ori au nevoie!
Nu lasati copiii/animalele de companie singuri/singure in autoturisme!
Cereti sfatul medicului de familie la cel mai mic semn de suferinta manifestat de dumneavoastra sau de copilul dumneavoastra!
Persoanele care sufera de diferite afectiuni, isi vor continua tratamentul conform indicatiilor medicului. Este foarte util ca in perioada caniculara sa se consulte medicul curant, in vederea adaptarii schemei terapeutice la conditiile existente.
Pentru ameliorarea conditiilor la locul de munca, se va reduce intensitatea si ritmul activitatilor fizice, se va alterna efortul dinamic cu cel static, dar si perioadele de lucru cu perioade de repaus in locuri umbrite ori ventilate corespunzator.⃰
Cum putem limita creşterea temperaturii în locuinţe:
Inchideţi ferestrele expuse la soare, trageţi jaluzelele şi/sau draperiile!• Ţineţi ferestrele închise pe toată perioada cât temperatura exterioară este superioară celei din locuinţă! • Deschideţi ferestrele seara târziu, noaptea şi dimineaţa devreme, provocând curenţi de aer, pe perioada cât temperatura exterioară este inferioară celei din locuinţă!• Stingeţi sau scadeţi intensitatea luminii artificiale! Închideţi orice aparat electro-casnic de care nu aveţi nevoie!