Cula lui Tudor Vladimirescu de la Cerneţi ar putea fi reabilitată cu fonduri europene și redată circuitului turistic. În momentul de față, acest monument se află într-o stare avansată de degradare din cauza unui proces de revendicare care a durat foarte mulți ani și din cauza căreia, fostul administrator, Muzeul Regiunii Porților de Fier, nu a putut face nicio investiție.
Cula lui Tudor Vladimirescu de la Cerneți este din anul 2013 în administrarea Primăriei Șimian. Administrația locală încearcă de mai mulți ani să reabiliteze această clădire inclusă în patrimoniul național cu fonduri europene. După o încercare eșuată, iată acum, Cula are toate șansele să fie reparată și repusă într-un circuit turistic, mai alea că Cernețiul, fostă capitală de județ, se mândrește cu patru biserici ortodoxe.
Primăria a depus o cerere de finanțare pe programul de vecinătate România-Bulgaria, care a primit undă verde, după ce a trecut prin furcile caudine ale mecanimsului european de verificare a proiectelor depuse. În perioada următoare, Primăria Șimian va trimite un alt set de documente care să completeze proiectul, astfel încît să primească finanțarea. Este vorba de 1 milion de euro pentru reabilitarea clădirii și amenajarea unui muzeu.
Construcţia culei a fost realizată la începutul secolului XIX, mai exact în anul 1802. Tudor Vladimirescu avea în Cerneţi mai multe proprietăţi şi a ales să ridice această culă chiar în centrul proprietăţilor sale. Tudor Vladimirescu a avut mai multe proprietăţi la Cerneţi, printre care o casă cu prăvălie, o moară, casa-culă cu vie şi livadă, pe deal, deasupra satului. Datele acestea sunt confirmate de diata, adică testamentul, sulgerului Tudor, de la 1812, pe când avea de gând să plece în Rusia.