Jumătatea anului 2017 dezvăluie rezultate îngrijorătoare privind întreruperile în alimentarea cu energie electrică generate de acțiunile terților în zona de operare Distribuție Oltenia.
Numărul cazurilor de sustragere sau deteriorare branșamente s-a triplat față de anul precedent, iar accidentele rutiere, tăierile neautorizate de copaci sau săpăturile au generat peste 160 de întreruperi nejustificate pentru consumatorii din aria Distribuție Oltenia.
Județul cel mai afectat în anul 2017 de întreruperile generate de terți este Dolj, în timp ce anul trecut cel mai afectat a fost Mehedinți.
Distributie Oltenia face toate demersurile pentru a asigura continuitatea in alimentarea cu energie electrica la parametri corespunzatori. Insa, in timp ce programul de investitii pentru modernizarea retelei de distributie a energiei electrice din zona Distributie Oltenia creste de la an la an, se constata si o amplificare a actiunilor executate de terti si care afecteaza instalatiile electrice.
Sustragerile de branșamente și a componentelor grupului de măsură sunt cele mai frecvente daune provocate operatorului cu efecte directe asupra consumatorilor de energie electrică.
Dacă în primul semestru al anului 2016 au fost semnalate doar 189 de cazuri în care a fost constatată sustragerea unei componente a instalației electrice care a determinat și întreruperi în alimentarea cu energie electrică, în anul 2017 operatorul Distribuție Oltenia a înregistrat un număr de 482 de cazuri.
De asemenea, peste 160 de cazuri de întreruperi în alimentarea cu energie electrică cauzate de accidente rutiere, săpături sau tăieri neautorizate de copaci.
Doar în primele 6 luni, în judetele din aria de operare Distribuție Oltenia, acțiunile terților au generat următoarele pagube, creând disconfort consumatorilor de energie electrică. În județul Mehedinți au fost 22 de accidente rutiere, 6 situații în care săpăturile sau tăierile de copaci au generat întreruperi în alimentarea cu energie electrică.
Financiar, valoarea daunelor se ridică la peste 1 230 000 lei, dublu față de anul 2016.