Descendentă dintr-o familie de luptători anticomuniști, Mihaela Ciobotea, nepoata părintelui Coriolan Iosif Buracu, una dintre marile personalităţi ale Văii Almăjului din Banatul muntos, a făcut o importantă donație de carte (aproape 4.500 de cărți) pentru Palatul Culturii „Teodor Costescu” din Drobeta Turnu Severin.
FOTO Mihaela Ciobotea
Palatul Culturii „Teodor Costescu” din Drobeta Turnu Severin a primit o importantă donație de carte de aproape 4.500 de exemplare și două corpuri de bibliotecă din stejar de la Mihaela Ciobotea, nepoata lui Coriolan Iosif Buracu, primul director al Palatului (1924-1929) și fiica lui Mihai Buracu, fost deținut politic și senator de Mehedinți din partea Convenției Democrate din România în legislatura 1992-1996. Biblioteca a fost proprietatea preotului Coriolan Iosif Buracu, iar cărțile au aparținut lui Mihai Buracu, un mare pasionat de literatură.
„La momentul acesta donația constă în două corpuri de bibliotecă din stejar, foarte vechi, au peste 100 de ani și au aparținut bunicului meu , le-a plimbat prin țară în întreaga sa viața. Făceau parte din zestrea familiei, au rămas în proprietatea tatălului meu și am considerat că acum este momentul să le împart cu comunitatea în care și bunicul și tata au activat”, a spus Mihaela Ciobotea.
Concret, este vorba de 4.368 de cărți foarte valoroase, de beletristică, foarte multă istorie, critică literară, filozofie, eseuri, albume de artă.
Este un gest deosebit, pe care donatoarea îl face în memoria bunicului său, Coriolan Iosif Buracu, fost preot militar în primul și al doilea razboi mondial, primul deținut politic transilvănean la începul războiului de întregire și primul cu care a început urgia comunistă în Făgăraș. În anul 1924, Teodor Costescu îl cheamă pe marele patriot, preotul Coriolan Buracu din Banat, să primească „postul de primul director al mărețului Palat Cultural din Tr. Severin”.
„Domnul Costescu chiar a spus că Palatul a fost ridicat ca un simbol al unității tuturor românilor și a ținut să aducă o personalitate din partea cealaltă de graniță care să desăvârșească acest arc”, a mai adăugat Mihaela Ciobotea.
În memoria primului director al prestigioasei instituții culturale din sud-vestul României, conducerea Palatului Culturii Teodor Costescu va amenaja o sală de lectură „Coriolan Iosif Buracu””, evenimentul de inaugurare fiind programat la sfârșitul lunii noiembrie, când se vor sărbători Zilele Palatului.
„Inițiativa a aparținut domnului director Sorin Vidan, dumnealui m-a abordat în ideea de a face o sală muzeală dedicată primului director al Palatului, Coriolan Iosif Buracu, în care ne străduim să readucem o părticică din personalitatea bunicului și, bineînțeles, a familiei în general” a mai spus Mihaela Ciobotea.
Cei care vor păși pragul acestei săli muzeale vor putea vedea și valiza de campanie a preotului militar Coriolan Iosif Buracu, cu care a fost în cel de-al doilea război mondial, pe capacul căreia se vede o cruce și însemnele Ministerului Apărării Naționale. Este un alt obiect valoros, pe care Mihaela Ciobotea l-a donat, de asemenea, Palatului. Actul de donație a fost semnat pe 25 octombrie a.c., o zi cu o semnificație deosebită pentru poporul român, Ziua Armatei Române, pe care preotul militar Coriolan Iosif Buracu a slujit-o cu multă credință.