La Pavilionul Multifuncțional al Muzeului Regiunii Porților de Fier a avut loc evenimentul de lansare a celor trei volume rezultate din proiectele “Gust și Estetică Tradiționale – GET” și “Palatul Pleșa – neoclasic și țărani”.
Volumele “Palatul Pleșa – moștenirea culturală în comunitate”, “Ospăț cu gust în Mehedinți”, “Arhitectura Tradițională montană din Isverna – păstrare și punere în valoare” prezintă activități din cadrul celor două proiecte dedicate patrimoniului cultural din județul Mehedinți.
Evenimentul a fost organizat de Asociația SINAPTICA, împreună cu Primăria Obârșia de Câmp, Primăria Isverna, Liceul de Arte I.Șt. Paulian, Facultatea de Litere a Universității București și a fost găzduit de către Muzeul Regiunii Porților de Fier.
Proiectul “Palatul Pleșa – neoclasic și țărani” a fost dezvoltat și implementat din dorința de a atrage atenția publicului asupra monumentului istoric, țintind să-l pună în valoare într-o manieră utilă comunității locale. În cadrul proiectului au fost organizate două tabere de voluntari de la Liceul de Artă I.Șt. Paulian din Drobeta Turnu Severin, Facultatea de Arte a Universității de Vest din Timișoara, Universitatea Suffolk-UK și Universitatea de Arhitectură Ion Mincu.
De asemenea, în luna iulie a.c., a fost organizată o tabără de arhitectură la care au participat 10 voluntari studenți la arhitectură. Aceștia au reparat două case țărănești cu o vechime mai mare de 100 de ani din Isverna, folosind tehnici și materiale de construcție tradiționale. Totodată, voluntarii au realizat relevee și propuneri pentru punerea în valoare a celor două case. Pe durata proiectului a fost realizată o cercetare etnografică pentru a identifica rețete ale unor produse tradiționale din Mehedinți. La cercetare au participat cinci voluntari – doctoranzi și masteranzi ai Departamentului de Studii Culturale din cadrul Facultății de Litere a Universității București.