În satul natal al marelui savant mehedințean, Ștefan Odobleja, a avut loc duminică, 5 noiembrie, un eveniment deosebit cu o înaltă încărcătură emoțională. A fost dezvelită placa comemorativă la Casa Memorială „Ștefan Odobleja”, aflată în construcție de mai mulți ani.
În satul mehedințean Valea Hoțului, actualmente Ștefan Odobleja, a avut loc duminică, dezvelirea plăcii comemorative în memoria savantului Ștefan Odobleja, creatorul psihocibernetcii şi părintele ciberneticii generalizate. De patru ani a început reconstruirea casei Ștefan Odobleja și s-a reconstituit exact cum era, dar cu mari eforturi financiare. Când a văzut că nu este ajutat, fiul savantului, inginerul Ștefan Odobleja a făcut mai multe împrumuturi la CAR pentru a putea suporta costurile aferente lucrărilor.
Casa lui Ștefan Odobleja din Valea Hoțului a fost incendiată în anul 1973, imediat după ce au apărut în presă discuțiile pe marginea lucrării “Psihologia consonantistă”. În 1938, omul de știință Ștefan Odobleja publica la Paris, lucrarea “Psihologia consonantistă” la editura „Librairie Maloine”. Acest studiu stabilea, pentru prima dată în lume, temele majore ale ciberneticii. La nivel mondial însă, cibernetica îl prezintă ca fondator pe Norbert Wiener, care a publicat prima sa lucrare în acest domeniu de abia în 1948.
“Recunosc, am fost și eu puțin poet când am pornit acest proiect, dar când am văzut că nu sunt ajutat și că nu răzbat cu banii am făcut un împrumut la CAR, care mi-a permis să ridic casa până la acoperiș. Sperăm ca în vara asta să fie finalizată”, a spus inginerul Ștefan Odobleja.
Mai sunt de efectuat lucrări de finisaj interior și exterior, iar la final vor fi aduse din fondul care se păstrează actualmente la Arhivele Naționale Mehedinți un birou, un dulap și alte lucruri personale ale savantului, care au scăpat din incendiu.
„Speranța niciodată să nu moară”
La eveniment au fost prezenți celebrul medic naturopat Cristian Răchitan, unul dintre diagnosticienii de top ai lumii, originar din Mehedinți, dar care trăiește de aproape 40 de ani la New York, precum și membrii Fundației Ștefan Odobleja și prieteni ai fiului savantului mehedințean.
Doctorul Cristian Răchitan a fost întâmpinat cu pâine și sare și a primit din partea Fundației Ștefan Odobleja o diplomă și o medialie de onoare. Evenimentul a fost cu totul special fiindcă în camera unde odinioară medicul Ștefan Odobleja acorda consultații sătenilor din Valea Hoțului, iată astăzi medicul Cristian Răchitan a consultat patru persoane, fapt consemnat în cartea de onoare a Casei Memoriale. Primul pacient a fost reputatul avocat mehedințean Pompiliu Drăghici, care a aflat cu acest prilej că are o sănătate de fier.
Așa cum savantul Ștefan Odobleja spunea în trecut „Să speri întotdeauna. Să nu descurajezi niciodată. Dacă prezentul nu oferă recompense, renunţă să te mai gândeşti la aceasta: trăieşte în viitor”, același îndemn l-a transmis și medicul Cristian Răchitan celor prezenți la eveniment:
„Recompensa să o așteptam atunci când suntem gata să o primim, când avem nevoie de ea și în mod sigur o s-o primim. Speranța niciodată să nu moară atâta vreme cât există viață. Întotdeauna avem ceva de făcut și să sperăm că facem ceea ce trebuie să facem, iar recompensele vin atunci când avem noi nevoie de ele, nu când le cerem sau când le vrem”.