Colegiul Tehnic de Transporturi Auto (CTTA) din Drobeta Turnu Severin a participat pentru al doilea an consecutiv la proiectul de parteneriat strategic, finanţat de Uniunea Europeană prin programul Erasmus și intitulat “Efectele activităţii umane asupra dezastrelor naturale”.
Cele şapte şcoli partenere din Italia, Franţa, Estonia, Turcia, Grecia, Portugalia şi România s-au reunit în perioada 29 octombrie – 3 noiembrie 2017, în Povoa de Lanhoso, un oraş situat în nordul Portugaliei, districtul Braga, la Agrupamento de Escolas De Povoa de Lanhoso. Reprezentanţii României la acestă reuniune de proiect au fost elevii Raul Macoveiciuc, Sorin Murariu alături de profesorii Aura Beletei şi Maria Slivilescu.
Timp de o săptămână, şcoala gazdă a oferit celor 75 de participanţi, o agendă de lucru extrem de bogată în activităţi de învăţare, predare, formare, tema reuniunii fiind “Mass-media şi dezastrele naturale”.
“După o călduroasă deschidere, oferită de elevi, profesori şi conducerea şcolii, am participat la o conferintă care a avut ca invitaţi jurnalişti de la National Rádio Renascença şi profesori de la Universitatea din Minho. Aceştia au prezentat dezastre istorice şi recente din Portugalia, aşa cum au fost incendiile devastatoare din zona Braga şi au dezbătut tema importanţei mass-media în informarea şi educarea cetăţenilor privind comportarea în timpul dezastrelor naturale. Aceeaşi specialişti de la universitatea din Minho alături de reprezentanţi ai Cabinetului Forestier din Povoa de Lanhoso ne-au îndrumat a doua zi într-o activitate de voluntariat – reîmpădurirea unei zone arse de pe dealurile din jurul oraşului. Putem spune acum că proiectul nostru a “prins rădăcini” în Portugalia.” , spune Aura Beletei, consilier educative la CTT Auto.
Răspunsul la problemele reale ale societății, aşa cum sunt dezastrele naturale, poate fi oferit de cercetare şi tehnologie revoluţionară. Aceasta a fost tema celei de-a doua conferinţe din agenda reuniunii: „Importanța fibrelor naturale în construcția clădirilor / urbanizarea durabilă și rezistența la catastrofe“ , în cadrul căreia prof. dr. Raul Fangueiro a prezentat rezultatele inovatoare ale proiectului „Fibrenamics Green”, la care lucrează o echipă cu peste 30 de cercetători ai Universităţii din Minho.
În fiecare zi, elevii au lucrat în şcoală în echipe internaţionale şi au avut ca sarcină realizarea unei reviste, care să prezinte activităţile desfăşurate în timpul reuniunii, ştiri despre dezastre naturale recente din diferite ţări, măsuri de prevenire a catastrofelor, interviuri pe aceeaşi temă. Investigarea in situ a eroziunii costiere a litoralului din Parcul Natural „Parque Natural do Litoral Norte”, aflat pe coasta Atlanticului, în zona Esposente, a fost o altă activitate în care elevii au lucrat în echipe internaţionale, au observat şi analizat vegetaţia care ajută la ancorarea nisipului din regiune şi formarea dunelor de nisip ce acționează ca o barieră naturală împotriva vânturilor maritime.
“O impresie puternică ne-a lăsat-o vizita făcută la expoziţia Photo Ark deschisă în Porto, bazată pe un proiect al fotografului de la Naţional Geografic, Joel Sartore, cu scopul de a atrage atenţia opiniei publice asupra biodiversităţii uimitoare a planetei noastre şi nevoii de protejare a speciilor pe cale de dispariţie. Portretele uimitor de frumoase şi expresive, făcute în grădinile zoologice și în centrele de salvare a animalelor din întreaga lume parcă te fac şi pe tine să îţi doreşti să ajuţi şi să te implici.” spune profesorul Maria Slivilescu.
Profesorii au putut să împărtăşească din experientele lor pedagogice în workshop-uri despre utilizarea instrumentelor media în proiectarea lecţiilor, instrumentelor eTwinning și web 2.0, sau să urmărească desfăşurarea unor lecţii CLIL care combină conținuturile învățării cu învățarea unei limbi străine, la clase de acest profil, nou introduse în scoala din Povoa de Lanhoso.
Gazdele au fost de o ospitalitate care a întrecut aşteptările. I-au ajutat pe participanți să descopere minunatele tradiţii ale Portugaliei, muzica Fado, arta culinară portugheză, frumuseţea bijuteriilor realizate manual prin tehnica prelucrării în filigran, activitate veche de sute de ani în zona oraşului Povoa de Lanhoso. S-au legat prietenii internaţionale deosebite atât între elevi, profesori, cât şi între familiile gazdă şi elevi, astfel că plecarea a fost emoţionantă.