Colegiul Tehnic de Transporturi Auto din Drobeta Turnu-Severin a obținut în acest an un grant de 90977 Euro pentru implementarea unui nou proiect finanţat de Uniunea Europeană prin programul Erasmus+, “Mobilitatea VET E+ cheia succesului pentru viitorii profesionisti mecanici auto”.
Proiectul se adresează elevilor din clasa a X-a şcoală profesională, meseria mecanic auto, urmare a identificării nevoii reale a acestora de a se forma profesional în contextul actualelor cerinţe de pe piața europeană a muncii. Promovând cooperarea transnaţională, proiectul oferă o dimensiune internațională formării profesionale a elevilor prin desfăşurarea de stagii de practică în companii de profil auto din UE. Proiectul se va desfăşura pe perioada 1 septembrie 2017- 31 august 2018.
Partenerul de primire este organizația intermediară euroMind, furnizor internațional de consultanță și formare profesională VET cu sediul în Sevilia, Spania specializat în managementul proiectelor de formare profesională finanțate de Erasmus +. Aceasta cooperează cu companii, firme și consortii care pot oferi beneficiarilor condiții foarte bune pentru dezvoltarea profesională.
“Parteneriatul s-a dezvoltat pornind de la complementaritatea activităților pe care le desfăşurăm şi dorința de a ne implica în proiecte privind tranziția de la şcoală la viața activă”, spune Camelia Mâţu, directorul Colegiului Tehnic de Trabsporturi Auto.
Scopul proiectului este sprijinirea grupului ţintă de 35 de elevi din clasa a X-a, şcoală profesională, meseria mecanic auto, în dobândirea de competenţe profesionale şi personale necesare practicării cu succes a meseriei şi integrării facile pe piaţa europeană a muncii.
Activităţile principale ale proiectului sunt stagiile de formare profesională care se vor desfăşura în companii auto din Sevilia şi vor fi precedate de pregătire pedagogică, interculturala și lingvistică folosind platforma OLS (sprijin lingvistic on-line). Pe parcursul anului şcolar 2017-2018, vor fi organizate 2 stagii de formare la locul de muncă cu o durată de câte 3 săptămâni: Flux 1 – 19 elevi, 2 profesori insoţitori, perioada 21.01.2018 – 10.02.2018; Flux 2 – 16 elevi, 2 profesori însoţitori, perioada 12.03.2018-31.03. 2018.
“Lucrând alături de specialişti cu experienţă în domeniul auto, elevii îşi vor dezvolta la standarde europene competenţe cheie si specializate: capacitatea de a lucra în echipă, de a manifesta interes față de echipamentele moderne șsi evoluțiile tehnologice din domeniul auto, de a face faţă tranziţiei de la şcoală la locul de muncă precum şi abilităţi sociale sau noi competente de comunicare în limba spaniolă”, spune Laura Filimon, coordonatorul proiectului.
Recunoașterea oficială a competenţelor profesionale dobândite folosind sistemul ECVET şi acordarea certificatelor Europass la finalul plasamentului, va conduce spre oportunităţi profesionale mai bune în carieră pentru elevii din grupul ţintă şi le va facilita mobilitatea în Europa.
În urma implementării acestui proiect, vor apărea schimbări şi la nivelul managementului şi orientării strategice a şcolii noastre care va fi axată pe modernizare şi o mai mare deschidere către Europa, şcoala devenind un mediu unde valorile culturale naţionale şi europene se vor dezvolta pentru a putea face faţă provocărilor globalizării şi a putea contribui la pregătirea viitoarei forţe de muncă europene. Pe termen lung, vom asista la creşterea gradului de inserţie profesională a elevilor, şi în acest fel la transformarea viziunii şcolii noastre în realitate.