Acasă > Societate > Comunitatea monarhistă din Severin este în doliu

Comunitatea monarhistă din Severin este în doliu

Moment de mare tristețe în rândul membrilor Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei – filiala Mehedinți, dar și al multor severineni care cred în valorile regalității, după aflarea veștii morții Regelui Mihai.

O Carte de Condoleanţe va fi deschisă la Drobeta Turnu Severin, în memoria Regelui Mihai, unde severinenii vor putea să-şi exprime gândurile de compătimire, să aducă flori şi să aprindă lumânări, spune avocatul Noel Negrea, președintele ANRM Mehedinți. Cel mai probabil, va avea loc și o slujbă religioasă la Biserica Grecescu din Turnu Severin, lăcaș de cult ridicat de familia de boieri Grecescu, cu sprijinul regelui Carol I.

“Acum 89 de ani, un rege mult prea tânăr pentru o Românie, mult prea dezbinată poate din anumite puncte de vedere, făcea o vizită la Turnu Severin.Prima vizită pe care regele Mihai o face în această calitate este la Turnu Severin, iar legat de această vizită vreau să vă împărtăşesc o povestire pe care mi-a transmis-o colegul meu de asociaţie, domnul Mihail Nane. La vizita pe care regele Mihai o face din nou la Turnu Severin cu tatăl său, Carol al II-lea, sunt primiţi şi caleaşa merge pe bulevardul Carol, iar Carol al II-lea i se adresează fiului său: <<O să te rog să saluţi mulţimea care este aici să ne primească>>. La care regele nostru, în stilul inconfundabil, cu puţine cuvinte, dar foarte multe vorbe îi răspunde: <<Ştiu ce am de făcut, eu am fost rege înaintea ta>>”, spune Noel Negrea, preşedintele ANRM Mehedinţi

Vestea morții Regelui Mihai a întristat foarte mulți severineni, mai ales că frumosul orașul de la Dunăre se mândreşte cu faptul că  prinţul Carol I a descălecat pentru prima dată pe pământ românesc la Turnu Severin. Acest descălecat din 1866 a deschis calea spre modernitate României, spre o epocă fără egal în istoria naţională.

În memoria Severinului Carol I şi instituţia monarhică au un loc cu totul special pentru că regele a revenit de foarte multe ori în Severin şi a revenit cu mare plăcere, deşi oraşul în momentul în care a descălecat aici nu i-a făcut o impresie favorabilă. Nici nu avea cum pentru că oraşul era foarte tânăr, avea numai 20-30 de ani de existenţă, era „o comună”, cum spune el în memorii.

Nu numai prezenţa regelui Carol este puternică în Mehedinţi, dar şi a urmaşilor lui. Regele Ferdinand împreună cu regina Maria au condus-o pe fiica lor, viitoarea regină a Iugoslaviei spre ţara ei de adopţie imediat după primul război mondial, când a preluat această calitate, până la graniţă. După aceea, tânărul rege, regele-copil cum i s-a spus Majestăţii Sale Regelui Mihai, vine în Turnu Severin în 1928

Ultima vizită regală la Turnu Severin a avut loc în noiembrie 2015, când peste 5.000 de severineni au venit la gara din Drobeta – Turnu Severin pentru a întâmpina Familia Regală a României. Au venit atunci, cu Trenul Regal, Principesa Moștenitoare Margareta și Principele Radu, acompaniați de Principesa Maria, pentru a sărbători apropiata aniversare a 150 de ani de la ziua în care Carol I a pus piciorul pe pământ românesc, la 8 mai 1866. După ceremonia de la gară, Familia Regală a plantat în Parcul Central doi platani purtând numele Majestăților Lor Regele Mihai și Regina Ana. Arborii au fost plantați de Principesa Moștenitoare (pentru Regele Mihai) și de Principele Radu (pentru Regina Ana). Cu 80 de ani în urmă, Regele Carol al II-lea a plantat la Turnu Severin doi platani, cu ocazia împlinirii a 70 de ani de la venirea Principelui Carol I în țara noastră.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *