A fost o perioadă când opera lui Ion Luca Caragiale se identifica perfect cu societatea românească de după Revoluţia din Decembrie 1989. Acum, acea perioadă a trecut. De câţiva ani, capodopera universală a lui Franz Kafka, Procesul, unul din cele mai importante romane ale secolului XX scris în 1914, se identifică mult mai bine ca atmosferă şi percepţie.
Procesul poate fi considerat drept un studiu despre puterea politică, o parabolă religioasă pesimistă, sau un roman polițist. Este povestea de coșmar a unui funcționar de bancă respectabil care este brusc și inexplicabil arestat și trebuie să se apere singur împotriva unei acuzații despre care el nu poate obține nicio informație. Confruntat cu această situație ambiguă dar amenințătoare, cedează treptat sub presiunea psihologică.
Indiferent dacă a fost citit ca o poveste existențială, o parabolă, sau o profeție a exceselor birocrației moderne vecină cu nebunia totalitarismului, coșmarul kafkian a rezonat cu realitatea crudă pentru toate generațiile de cititori. Una dintre figurile iconice ale literaturii lumii moderne, Kafka vorbește aici despre problemele univerSHOP SHOP SALE de vinovăție, responsabilitate, și libertate. Despre condiția umană care aruncă un individ izolat într-un sistem impersonal, ilogic, și ridică probleme provocatoare, tot mai relevante, cu privire la rolul guvernului și natura justiției
Ediţia digitală (EPUB, Kindle, PDF): https://www.setthings.com/ro/e-books/procesul/
Ediţia tipărită: https://www.amazon.com/dp/1515348970/
Data publicării: 3 octombrie 2015
ISBN-13: 978-1515348979
ISBN-10: 1515348970
BISAC: Fiction / Classics