Sindicatul Europol Mehedinți protestează față de intenția managerilor din poliție de a-i obliga pe polițiști să muncească din timpul liber, fără să fie plătiți.
Sindicatul Europol Mehedinți face apel la polițiști și îi îndeamnă să nu cedeze în fața unor presiuni venite din partea șefilor:
<<Vă rugăm să ne semnalați orice amenințări, cu declanșarea de cercetări prealabile sau mai ştim noi ce alte scorneli, la care recurg managerii pentru a vă determina să acceptați sclavia şi vom avea noi „ac de cojocul lor”>>, spun sindicaliștii.
În acest sens, reprezentanții Sindicatului Europol Mehedinți citează articolul 4 din Codul Muncii, în care se specifică faptul că „munca forțată este interzisă”.
“Dragi colegi, cred că ar fi cazul să citim şi legile care prevăd drepturile noastre, nu doar pe acelea la care dăm amenzi. Să nu mai așteptăm „să ne spună şefu” care-s drepturile noastre, că ne vom alege, ca până acum, doar cu obligațiile, „obligații” care exced cadrul legal, în mare parte”, mai spun sindicaliștii. Poliţiştii mehedinţeni, membrii ai sindicatului Europol, au depus la sfârșitul anului 2017 și un raport prin care i-au adus la cunoştinţă inspectorului şef al IPJ Mehedinţi că refuză să mai lucreze în timpul liber.
“În semn de protest depunem nişte rapoarte prin care aducem la cunoştinţă inspectorului şef că nu mai suntem de acord să executăm activităţi de serviciu din timpul nostru liber, neremuneraţi. De la 1 ianuarie 2018, nu se va mai plăti sporul de 40 la sută pentru continuitate. Se încearcă acum instaurarea sclavagismului în Poliţia Română, adică să ne oblige să muncim din timpul nostru liber, neremuneraţi”, declara la data respectivă Raul Ghenciu, preşedintele Europol Mehedinţi.
Pe fondul deficitului de personal din MAI, poliţiştii din structurile subordonate ministerului, care asigură continuitate în îndeplinirea atribuţiilor de serviciu în afara programului normal de lucru, au beneficat de un spor de 40% la salariu.
Se întâmplă de multe ori ca poliţistul să iasă din programul de lucru, dar să rămână în fapt „in stare de dispozitiv” şi să intervină în orice moment dacă situaţia impune acest lucru.