Responsabile cu graţia pe apele fluviului sunt câteva lebede, sub privirile localnicilor, bucuroşi de musafiri. Cel mai probabil, lebedele au decis să rămână aici pentru că au hrană din plin, preferând astfel să se acomodeze cu oamenii decât să plece într-un loc pustiu, dar cu hrană mai puţină.
Câteva lebede s-au adăpostit de frig pe Dunăre, în zona Golfului din localitatea Eşelniţa, spre bucuria localnicilor, care le aruncă mâncare. Vasile Giurca, proprietarul unei case de vacanţă din Eşelniţa, spune că lebedele vin zilnic la pontonul său:
”Ele stau pe Dunăre în Golful de la Eşelniţa, dar s-au obişnuit să vină la mine la ponton fiindcă le hrănesc zilnic. Dacă sunt în curte stau aproape toată ziua aici”.
Specialiştii spun că sunt lebede de vară care sunt sedentare în România, fac scurte migraţii doar de la locul de cuibărire la locuri de iarnă de aglomerare, unde poposesc deoarece nu sunt curenţii foarte puternici, iar apa nu este foarte rece.
Directorul Parcului Natural Porţile de Fier, Marian Jiplea, spune că splendidele înaripate sunt atent monitorizate de specialiştii parcului, ca de altfel toate speciile de păsări care trăiesc în acest areal protejat de lege.
Lebedele au ales să migreze de la Hinova (Mehedinţi) sau Moldova Veche şi Pojejena (Caraş Severin), unde îşi petrec vara, datorită faptului că apa este mai caldă întrucât nu sunt curenţi foarte puternici.
În România, lebedele sunt declarate specie ocrotită de lege şi sunt interzise uciderea sau capturarea lor, indiferent de metoda utilizată, perturbarea habitatului lor, deteriorarea sau distrugerea cuiburilor lor.