Președintele USR, Dan Barna, a vorbit la Turnu Severin despre campania „Fără penali în funcții publice”. El a arătat că acest principiu există în mai multe constituţii europene şi este un principiu prin care legea încearcă să înlocuiască un eventual deficit de morală educaţională.
Președintele USR, Dan Barna, a declarat că se aşteaptă să fie strânse nu doar minimul de 500.000 de semnături pentru ca iniţiativa să poate fi depusă în Parlament, dar chiar peste un milion de semnături.
„În momentul de față am depus la Consiliul Legislativ inițiativa cetățenească, undeva la jumătatea lunii martie va începe strângerea de semnături la nivel național. Practic, în toată România trebuie să fie adunăm minim 500.000 de semnături, în realitate eu cred că vom trece bine de 1.000.000”, a precizat Dan Barna, în cadrul unei conferințe de presă susținută la sediul USR Mehedinți din Drobeta-Turnu Severin, la acest sfârșit de săptămână.
În opinia politicianului USR, doar în felul acesta „s-ar curăța cumva clasa politică, avem un plus de decență necesar și ar fi un mesaj de integritate pentru societate care este foarte important”.
În prezent, integritatea membrilor din Guvern este reglementată prin lege, dar nu şi cea a reprezentanţilor autorităţilor publice locale, deputaţilor, senatorilor şi preşedintelui României.
“România a ajuns în situația actuală pentru că timp de un an actuala guvernare a folosit toate resursele statului strict pentru lupta cu justiția, pentru rezolvarea problemelor personale ale lui Liviu Dragnea și a găștii din jurul său. Asta nu s-ar fi întâmplat dacă am fi avut un principiu foarte simplu: persoanele cu probleme penale să nu mai poată fi în funcții publice alese. Legea, așa cum este acum, blochează doar accesul persoanelor cu probleme penale la funcțiile executive din Guvern, fapt pentru care Liviu Dragnea nu poate să fie premier”, a mai declarat Dan Barna la Turnu Severin.
Noul alineat propus va fi introdus la Art. 37 din Constituţie şi ar urma să reglementeze acest aspect: „(3) Nu pot fi aleşi în organele administraţiei publice locale, în Camera Deputaţilor, în Senat şi în funcţia de preşedinte al României cetăţenii condamnaţi definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie, până la intervenirea unei situaţii care înlătură consecinţele condamnării”.