Acasă > Editorial > PMP LUCREAZĂ LA MODIFICĂRI LEGISLATIVE CARE SĂ NORMALIZEZE VIAȚA PUBLICĂ ÎN ROMÂNIA!

PMP LUCREAZĂ LA MODIFICĂRI LEGISLATIVE CARE SĂ NORMALIZEZE VIAȚA PUBLICĂ ÎN ROMÂNIA!

Interviu cu domnul Răzvan Emanoil Roșca, președinte PMP Mehedinți

  • Care mai sunt, domnule președinte, preocupările PMP, într-o perioadă în care, pe plan politic, în afara congresului faraonic al PSD, prea multe nu sunt de semnalat?
  • PMP Mehedinți va demara în perioada următoare o campanie de strângere de semnături pentru susținerea inițiativei parlamentare cu privire  la Legea pentru modificarea art. 101 din Legea 115/2015 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, pentru modificarea Legii administraţiei publice locale nr. 215/2001, precum şi pentru modificarea şi completarea Legii nr. 393/2004 privind statutul aleşilor locali.
  • Adică, mai pe înțelesul tuturor, ce vreți să modificați?
  • Prezenta propunere legislativă, a deputatului PMP EUGEN TOMAC, vizează organizarea unui al doilea tur de scrutin între candidaţii clasaţi pe primele două locuri la primul tur al alegerilor pentru funcţia de primar, în situaţia în care niciun candidat nu a obţinut cel puţin jumătate plus unu din numărul voturilor valabil exprimate. Considerăm că revenirea la formularea legislativă anterioară, mai precis alegerea primarului în două tururi, conferă alesului o legitimitate care îi consolidează actul de guvernare locală.În primul rând, un sistem de vot trebuie să fie orientat către cetăţean şi să ofere formula optimă de reprezentare a sensibilităţilor politice existente. Alegerea primarului într-un singur tur reduce foarte mult caracterul reprezentativ al rezultatului electoral şi scade capitalul de identificare a electoratului cu alesul. Situaţia este cu atât mai problematică în cazul unui nivel ridicat de absenteism, care fragilizează actul de reprezentare.Prezentul sistem electoral elimină o etapă importantă din cadrul procesului electoral, anume etapa de rearanjare a comportamentelor politice pentru cel de-al doilea tur, în funcţie de rezultatele din primul tur.
  • Care este elementul de beneficiu pe care-l contabilizează cetățeanul simplu prin aceste modificări? Ce câștigăm noi, ca membrii ai comunității?
  • Din punct de vedere sociologic, cunoaştem faptul că alegătorii acordă un vot preferenţial în primul tur, optând pentru candidatul preferat, în timp ce în al doilea tur sunt mai susceptibili a acorda un vot utilitar, optând pentru candidatul cu cele mai multe şanse. Această reducere a posibilităţii alegătorului de a vota preferenţial poate avea două efecte perverse: creşterea absenteismului prin demobilizare, dar şi favorizarea partidelor mari, având în vedere că un vot util nu este acordat de obicei partidelor mici. Astfel, alegerea primarilor dintr-un singur tur recompensează partidele mari, bine implementate la nivel local şi penalizează partidele mai tinere, cu un scor mediu la nivel naţional. Acesta nu este singurul dezechilibru democratic. Legea favorizează monopolul unui competitor politic, spargerea acestui monopol fiind posibilă doar prin alianţe. În cazul alegerii într-un singur tur, este eliminată tocmai posibilitatea de creare a alianţelor între partide. Lansez, pe această cale, un apel public colegilor din  opoziție: PNL și USR, să se alăture demersului nostru.
  • Credeți că veți primi susținerea necesară din partea acestora?
  • Sper! Rămâne să vedem..
  • Vă doresc succes, mie chiar mi se pare justificată, corectă politic și necesară inițiativa dumneavoastră!

A consemnat Marius Cilibia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *