Afirmă doamna Gabriela Dobrotă-vicepreședinte PMP România
- De ce două tururi la alegerea primarilor, doamnă Gabriela Dobrotă?
- Pentru că este foarte simplu, după un singur tur, câștigătorul nu are reprezentativitate electorală. De exemplu, primarul Bucureștiului este rezultatul opțiunilor a doar puțin peste 13% din bucureștenii cu drept de vot. La Craiova, unul din marile orașe ale țării, primarul a întrunit doar 7% din preferințele locuitorilor. Nu cred că este suficient și nici nu este moral ca să avem primari hotărâți de cei care beneficiază de ajutorul social…
- Păi nu este, dar am avut sistemul cu două tururi și s-a renunțat la treaba asta, tot prin voința clasei politice…
- Da, așa este, dar de ce trebuie să persistăm în greșeală? Acum știm cum funcționează cele două alternative, iar noi, cei de la PMP vrem să strângem 1 milion de semnături pentru a reveni la sistemul alegerii primarilor în două tururi. Vă asigur că este cel mai democratic mod pentru alegerea primarilor…
- Eu știu că așa este, așa cum cred că și renunțarea la votul uninominal pentru alegerea președinților de Consilii Județene a fost o greșeală…
- Sunt de acord cu dumneavoastră! Noi am mai depus un proiect de lege cu revenirea la alegerea primarilor în două tururi, dar alianța PSD-ALDE-UDMR l-a respins…
- Oare, de ce?
- Pentru că alegerea într-un singur tur le asigură hegemonia pe care și-o doresc, descurajează prezența la vot, dar și depunerea candidaturilor, iar asistații social pot fi manevrați, astfel încât să vină la vot și să determine-hotărâtor-alegerea primarului. Asta, în perspectiva alegerilor legislative, poate fi-ba chiar este-hotărâtor.
- De ce?
- Pentru că primarii aleși prin astfel de tertipuri electorale sunt capabili de orice ca să-și arate recunoștința!
A consemnat Marius CILIBIA