S-au dus toate pițipoancele să-și facă selfie cu bucătarul Scărlătescu, ba se îngrămădeau să-și pozeze și copiii cu destul de puțin cunoscutul pleșuv făcător de hamburgheri. Era, așa, ca la ”puneți mâna pe Vasilică” în ajun de Sărbători de Iarnă. Mă rog, gusturile nu se discută… La mesele așezate pe marmura fântânii arteziene (ce impietate, fântâna cinetică este chiar o operă de artă, aflată în patrimoniul european!), severinenii s-au așezat să bea câte o bere, câte o cafea, câte o apă, că produsele culinare li s-au părut, totuși, cam scumpe. Se pare că cei care au încercat, pe bani, n-au fost tocmai mulțumiți de calitatea, sau, mai ales, de prospețimea produselor, întrucât au făcut reclamație la Oficiul Consumatorului. Care Oficiu, prompt, și-a trimis lucrătorii în control. Și când aceștia erau pe punctul de a ”închide taraba”, pac!, sună telefonul direct de la fantele de Ghelmegioaia… ”Lăsați, dom’le, omul în pace, că e pe garanția mea!” li s-ar fi ordonat, telefonic, bravilor inspectori. Sfidând orice regulă a bunului simț, dar-în primul rând-pe severinenii care nu s-au arătat deloc grăbiți să le cumpere produsele, a doua zi, sâmbătă, după orele dimineții, echipa lui Scărlătescu și-a parcat dubița cu produse ambalate, congelate și pipărate, gata de aruncat pe grătar, chiar pe trecerea de pietoni, așa cum vedeți și în imaginile prezentate în material. C-așa-i când ai relații la primul gurmand al municipiului, iar dacă tot e să pui un rahat moțat pe masa gazdelor, de ce să n-o faci?
Marius CILIBIA
Da, faptul ca acele mese au fost asezate pe acel briu de marmura al respectivului monument, si nu ar fi trebuit, este un punct de vedere destul de solid. Dar presupun ca cei care au sezut la acele mese pentru o ora s-au simtit destul de bine, avind vederea si expunerea la minunata evolutie a fintinii respective. Este oarecum discutabil, doua puncte de vedere foarte opuse. Corturile respective par totusi destul de civilizate. Asezarea gratarului respectiv, insa, care aduce a ghilotina, cam pe aceeasi marmura, cred ca a fost mai putin inspirata. Din pacate, acea fintina (pe linga Palatul Costescu, turnul de apa, piciorul podului lui Traian-Apolodor (ce a ajuns Siria acum !!)) este unul din putinele locuri din Severin care ar trebui respectate. Pacat ca sint atit de eclectice, atit ca asezare, cit si ca semnificatie arhitecturala.
Dar chestia cu „gusturile nu se discuta” cred ca se refera mai mult la mincare (si culori) decit la atitudini sociale…
Normal, Dane! Te salut! N-am mai vorbit de multă vreme, am cam fost copleșit cu probleme de tot felul după moartea mamei… Tragic este că, de Zilele Severinului (20-23 aprilie), copiii de la grădinițele severinene nu au fost lăsați să-și desfășoare cunoscutele concursuri de desen pe asfalt, exact în aceeași zonă, pe motiv că strică asfaltul… Acum, ”Chef” Scărlătescu (a cărui specialitate gastronomică este un triplu hamburgher!) a spălat, în fiecare dimineață, cele 4-5 plite uriașe, cu jet de apă, exact pe același asfalt… Mulțumesc mult pentru că rămâi atent la tot ce se întâmplă aici și-ți doresc, ție și celor dragi, tot binele din lume!
Mersi pentru gindurile bune. Regrete pentru neplaceri. Da, daca este asa cum spui, justificarea cum ca creta strica asfaltul mi zse pare o magarie si o nesimtire de cel mai inalt tupeu si prostie, care, dupa cum se spune pe aici, mai elegant, si real, „ne insulta inteligenta” (adica ne ia de prosti).
In plus, in mod normal, primaria nu ar trebui sa favorizeze un singur personaj, acel „chef”… Pe aici, prin vestul salbatic, la astfel de chermeze sint invitate sa participe toate restaurantele din oras, fiecare cu cortul lui. Astfel, consumatorii au posibilitatea sa aleaga si sa compare diversele oferte culinare, incurajind o competitie civilizata, sanatoasa, intre diversii ofertanti.
Nu stiu ce fel de burgeri (si alte produse similare) s-au oferit acolo, dar gratarul respectiv este ca cele din Germania, iar acolo am vazut pe ele o multitudine de tipuri de fripturi, cirnati, chiftele, burgeri, etc…
Si, da, cu ceva mai multa inteligenta, inspiratie, bun simt, decenta, dar si investitii (dar nu in primul rind), acel oras poate deveni un model de dezvoltare nu numai la nivel national, dar chiar european si international. Are multe atuuri, comparativ cu alte locuri…
Si, din cite am vazut prin Europa, acest tip de organizare si „chermeza” se cam repeta in fiecare weekend, pe durata verii, insotit de tot felul de alte festivaluri si activitati, mai ales de ordin cultural / distractiv / sportiv, cum ar fi tirguri de carte (noua si veche), tablouri, arta in general, clovni pentru copii, curse de triciclete, evenimente multinationale, folclorice, etc. Poate nu ar strica sa fie asa si pe acolo, evident, cu decenta, respectul, masura si buna cuviinta necesare…