Acasă > Educație > Marele dascăl Dan Gioarsă se retrage la pensie

Marele dascăl Dan Gioarsă se retrage la pensie

Clipe extrem de emoționante vineri la școala nr. 7 din Drobeta-Turnu Severin. Unul din din cei mai buni dascăli ai județului Mehedinți, învățătorul Dan Gioarsă, se retrage la pensie la finele anului școlar și astăzi a sărbătorit acest moment împreună cu elevii clasei sale, foști elevi și colegii de școală.

Emoție, lacrimi, cuvinte frumoase și de recunoștință, așa s-ar putea caracteriza în câteva momente întâlnirea de suflet dintre învățătorul Dan Gioarsă, prin mâna căruia au trecut generații întregi de copii, cu foștii și actualii săi elevi. I-au fost alături evident și membrii familiei sale, sora, soția, fiica și nepoata, prietenii, colegii de școală, iar elevii care acum termină clasa a IV-a și-au luat la revedere în cel mai frumos mod cu putință de la dascălul lor. Pe rând au transmis la microfon în sala de festivități a școlii nr. 7 câte un gând, iar mulți dintre ei abia au reușit de emoție să vorbească. I-a învățat să deosebească binele de rău, lumina de umbră,  adevărul de compromis. Alte sute de elevi care trăiesc departe de Severin i-au transmis mesaje în rețeaua de socializare fiind cu gândul și sufletul alături de învățătorul lor.

„Dragă domnule învățător, vă mulțumesc că m-ați învățat să scriu, să citesc și să socotesc”, a spus unul dintre elevi. „Vă mulțumesc pentru tot ceea ce m-ați învățat, pentru tot ceea ce știu. Au fost cei mai frumoși cinci ani din viața mea”, a spus un alt elev.

Cuvintele au fost puține pentru a exprima mulţumirile aduse celui care de-a lungul zecilor de ani la catedră şi-a pus amprenta asupra formării lor morale şi profesionale, în spiritul învăţăturii, muncii, iubirii de ţară, în dragostea pentru adevăr, dreptate și corectitudine.

„Îmi aduc aminte, era o lecție când se spunea că trebuie să te ridici în fața tricolorului și că devii om atunci când ai plantat un om, ai fondat o bibliotecă și ai educat un copil. Îmi pot permite la momentul acesta să spun că am plantat mulți pomi, am fondat și o bibliotecă, chiar două și am și un copil. Mai mult, am și o nepoată reușită, dar toate acestea le-am avut datorită unui om, care mi-a fost alături tot timpul, soția mea. Sunt ferm convins că fără puterea ei de a mă tempera nu aș fi reușit. De la 1 septembrie 1973 și până acum sunt exact 45 de ani de activitate didactică, de care niciodată nu mi-a fost rușine. M-am ghidat toată viața după un dicton <<atunci când nu mai ești copil pleacă din învățământ>>. Dragii mei, sunt serii anterioare de elevi, când eram foarte dur, nu mi-a făcut plăcere, am fost dur pentru ei, pentru copii. Erau alte vremuri, dar trebuie să recunosc că se făcea carte. Și acum muncesc dascălii, dar acolo sus cineva nu ne iubește”, a spus Dan Gioarsă.

Și-a învățat elevii să-şi apere cu demnitate punctul de vedere, să fie ambiţioşi, dar şi toleranți, iar ca viitori adulți să nu lase pe alţii să le hotărască destinul. De altfel, el însuși a fost un model pentru elevii și colegii săi, fiind primul dascăl din România care a deschis proces în instanţă pentru calcularea sporurilor salariale acordate profesorilor, deschizând practic o cutie a Pandorei fiindcă după acţiunea sa au urmat un val de procese în toată ţara. A avut în total şase procese pentru salarizare (sporuri, majorări acordate prin diverse legi ş.a.) şi le-a câştigat pe toate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *