În zilele de 27 şi 28 mai, cu ocazia Rusaliilor, la Gura-Văii va avea loc Nedeia satului, sărbătoare de tradiţie în zonă. Evenimentul este organizat în exclusivitate de Societatea ,,Răchitan Gura Văii”, înfiinţată la iniţiativa celebrului medic naturopat Cristian Răchitan, originar din Gura Văii.
Faimosul medic Cristian Răchitan, diagnostician de top, originar din Mehedinți, care trăiește de peste 30 de ani la New York, organizează și anul acesta de Rusalii nedeie mare la Gura Văii, aproape de municipiul Drobeta Turnu Severin. Nume mari din foclorul naţional, precum şi alte personalităţi din diverse domenii vor fi prezente la sărbătoarea satului.
Deschiderea festivităţilor de sărbătorire a Nedeii de Rusalii, programată sâmbătă, 26 mai, la ora 18,30, este precedată de un pelerinaj ecumenic la Dealul Cuviosului Sfânt Petru (la ora 9,30). După pelerinajul de pe Dealul Crucii, manifestările vor continua cu un frumos program artistic susţinut în vatra satului de artişti consacraţi ai muzicii populare româneşti. Amintim aici pe Domnica Trop, Angelica Stoican, Lia Lungu, Irina Zoican, Claudia Torop, Narcisa Băleanu, Maria Butilă, Radu Lazăr, Ion Drăgan. Programul artistic va fi coordonat şi prezentat de Georgel Nuca, iar orchestra va fi condusă de Alin Rusu.
Cine este Cristian Răchitan
Medicul Cristian Răchitan a plecat în urmă cu aproape 40 de ani din Gura Văii, un cartier aflat la marginea municipiului Drobeta-Turnu Severin, şi astăzi tratează la New York nume mari din showbizzul hollywoodian, oficiali de la Casa Albă, sportivi, ş.a. De câţiva ani umblă în toată lumea şi susţine conferinţe, unde împărtăşeşte cunoştinţele pe care le-a acumulat de-a lungul anilor în călătoriile sale prin Asia, America de Sud, America de Nord, Australia, Indonezia, Thailanda. Ori de câte ori îi permite programul, se întoarce în România şi în Mehedinţi, acolo unde îşi are „rădăcinile”, cum îi place medicului Cristian Răchitan să spună.
Societatea Răchitanilor GV încearcă de mai mulţi ani să pună în valoare localitatea Gura Văii, o aşezare cu un uriaş potenţial turistic, arondată în cartierul de vest al oraşului Drobeta Turnu- Severin, fiind poarta de intrare dinspre vest a municipiului. Pe Dealul Crucii din Gura Văii se găseşte un altar creştin, care se vede din Satelit ca o piramidă în trei trepte. Pe acest platou, se găseşte crucea Sfântului Cuvios Petru, care ar fi sihăstrit şi ar fi murit în aceste locuri. Se presupune că ar fi un altar megalitic dedicat lui Saturn, apoi lui Zamolxes şi a altor divinităţi pelasge din epoca neoliticului timpuriu al civilizaţiei Danubiana (6.400 – 3.300 i.Hr.). La est, pe Valea Oglănic se găseşte stânca megalitică “Ogrănic” (cca. 3.000 Î.Ch.), identificată ca un Sfinx, ce vine din sanscrita veche (“cel cu faţa către zei”), iar la vest zona este marcată de Muntele Sacru, identificat prin realizările megalitice “Moşul” şi consoarta sa “Baba”, a caror mesaj s-a pierdut de-a lungul timpului, de la civilizaţia pelasgă la cca 9.000 Î.Ch.