De o lună de zile, în echipe mixte (tineri și maturi), activiștii PMP Mehedinți continuă campania de strângeri de semnături pentru alegerea primarilor în două tururi. Cu o abordare civilizată și un discurs convingător, ei încearcă să-și convingă concetățenii de necesitatea acestei măsuri legislative. Cei mai mulți dintre cei abordați ascultă cu atenție, unii chiar semnează pe liste, alții privesc circumspect în jur și refuză, de obicei, din același motiv: ”…am copiii cu servici la Stat, îi dau ăștia afară; se află, e orașul mic…”… Doar câte unul mai țâfnos, de regulă pensionar cu obrazul ras la sânge și degetele mâinilor nemuncite împletite la spate, zice: ”Aaaaa, voi sunteți de-ai lui Băsescu…” și pleacă mai departe, cu pas egal, aruncând priviri reci către ”dușmanul de clasă”. Îmi place entuziasmul tinerilor și răbdarea celor maturi, niciunii nu obosesc să dea explicații, să argumenteze, să ofere date statistice… Personal, admir acțiunea asta, care are mai mult un caracter civic, decât unul pur politic. Până la urmă, posibilitatea de a avea primar pe cel mai bun și mai convingător candidat este un interes comun. Sau nu?
Marius CILIBIA
Nu o fi mare lucru de capul PMP, dar semnarea listei respective este o obligatie pentru persoanele care se respecta, persoanele cu scaun la cap. Nu stiu cum este prin alte tari exact, dar acest procedeu electoral nu ar trebui sa existe, ca atare, nicaieri. In Romania, adoptarea lui a constituit o adevarata incalcare a legilor tehnicilor de vot, a stiintelor sociologice, a regulilor matematicii sociale. Aceasta lege – una dintre marile ilegalitati ale PSD – ar fi trebuit sa fi fost dintr-u bun inceput atacata la CCR, pe motiv de incalcare a principiilor tehnice si matematice ale actiunii de vot. Cistigarea votului intr-un singur tur consfiinteste doar o victorie relativa, in timp ce cistigarea votului in doua tururi consfiinteste victoria absoluta a candidatului respectiv. Deci votul in doua tururi trebuie sustinut cu toate fortele posibile. Printr-o victorie absoluta se elimina nesfirsitele discutii si indoieli ulterioare, generate de o victorie relativa. De aceea si Iohannis, creditat cu 6,5 milioane de voturi, are o pozitie mult mai solida in politica romana, fata de pozitia partidelor, care au obtinut doar procente relative, al caror calcul nu a incetat nici in ziua de azi, si pe buna dreptate.
(cont.)
Deci, din punct de vedere matematic-social-tehnic, votul intr-un singur tur este o aberatie. Dar tot la fel si dpdv politic, aceasta modalitate avantajind evident formatiunea cu cei mai multi votanti (vai, in cazul nostru PSD !), si perpetuind-o pe aceasta la putere, negind insile spiritul si misiunea democratiei, acelea de a asigura varietatea in conducere si de a nu permite preluarea puterii pentru un timp nedeterminat si lung, si din ce in ce mai ferm, de catre o singura formatiune.
(cont.)
Dar, pe de alta parte, votul intr-un singur tur este bun dpdv social-comercial, oferind un subiect de dezbatere nesfirsita, pe timp de cel putin 4 ani, persoanelor strinse in jurul meselor la localuri, la o cafea, tigara (sau trabuc, pipa), o bere, sau un pahar de vin, crescind astfel consumatia si venitul birtasilor, si contribuind semnificativ la venitul statului din taxe.