Curtea Constituţională a României a admis ieri sesizarea formulată de 80 de parlamentari ai Partidului Mişcarea Populară, PNL şi deputaţi neafiliaţi în legătură cu iniţiativa legislativă care modifică Legea 393/2004 privind statutul aleşilor locali.
Răzvan Emanoil Roșca, Președintele PMP Mehedinți:
- PSD nu a reușit nici de această dată să destructureze PMP. Primarii și consilierii locali pe care i-am avut până acum rămân unde le este locul. Inclusiv cei care au venit în partid odată cu fuziunea prin absorbție a UNPR!
- CCR a admis astăzi sesizarea de neconstituționalitate depusă de PMP și PNL cu privire la modificările aduse de partidul – stat, PSD, Legii nr. 393/2004 privind statutul aleșilor locali.
- Partidul – stat nu se dezice nicio zi de apucăturile comuniste și utilizează orice mijloace pentru a “reduce democrația”, așa cum se exprima recent, în ședință de guvern, premierul – marionetă al PSD.
- Prin această lege, dată de PSD împotriva PMP, partidul – stat vrea să “fure” cât mai mulți aleși locali ai partidului nostru.
- Practic, prin această lege, PSD vrea să elimine din viața politică orice formă de asociere politică și cere ca orice partid care fuzionează să își piardă consilierii locali și județeni.
- Având în vedere că PMP este singurul partid care, după alegerile locale, a absorbit alt partid – pe UNPR, este evident că această lege antidemocratică și neconstituțională a fost adoptată împotriva noastră.
- Am contestat la CCR această lege dată de PSD din dorința de a elimina orice pol politic capabil să se opună procesului de politizare și control total a administrației. La fel am procedat și în cazul Codului adminstrativ antinațional, prin care se introduc pensii speciale pentru aleșii locali și se oficializează limba maghiară.
În ultimele luni de existență ale PMP, am asistat la cel puțin 5 (cinci) tentative de destructurare a PMP:
- Modificarea Legii nr. 393/2004 privind statutul aleşilor locali, prin care mandatul primarilor, consilierilor şi preşedinţilor consiliilor judeţene nu încetează în cazul în care partidul pe listele căruia au fost aleşi fuzionează cu o altă formaţiune politică.
- Inițiativa legislativă a fost declarată ieri de CCR ca fiind neconstituțională, după ce Curtea a fost sesizată de PMP și PNL;
- Având în vedere că PMP este singurul partid care, după alegerile locale, a absorbit alt partid – pe UNPR, este evident că această lege antidemocratică și neconstituțională a fost adoptată împotriva noastră.
- Parlamentari ai PMP au fost cumpărați de PSD sau de anexa principalului partid de guvernământ, ALDE
- În 2016, PMP intra în Parlament cu 18 deputați și 8 senatori
- Astăzi, PMP are 13 deputați și 4 senatori
- 4 deputați au trecut la PSD, iar unu a trecut la ALDE; 4 senatori au plecat la PSD, iar unu și-a găsit locul la ALDE
- Au existat valuri de contestații în instanță referitoare la absorbția de către PMP a UNPR
- Cei cu care am vrut să facem fuziunea pur şi simplu au sabotat o decizie în instanţă printr-un număr enorm de cereri de intervenţie.
- La fiecare termen mai voiau cereri de intervenţie, deşi au votat în unanimitate fuziunea.
- În luna octombrie 2016, fostul senator UNPR Marian Vasiliev a depus la Curtea de Apel o contestație privind fuziunea dintre PMP și UNPR. Ulterior, pe data de 2 noiembrie 2016, peste 400 de membri din UMPR au decis contestarea fuziunii dintre cele doua partide.
- Principalul partid de guvernământ a lansat o serie de zvonuri privind iminența absorbției PMP în PNL
- PMP nu a purtat niciun fel de negocieri în acest sens, mai mult – avem poziții divergente pe probleme fundamentale legate de teme actuale, cum ar fi:
- pensiile speciale – vezi Codul administrativ, unde PNL a votat pentru pensii speciale pentru primari;
- drepturile minorităților- vezi Codul administrativ, unde PNL a votat în favoarea instituirii limbii maghiare drept a doua limbă oficială a României;
- exploatarea resurselor de petrol și gaze de la Marea Neagră, unde PMP a votat împotriva legii propuse de PSD.
- Noi credem că singura cale prin care PSD poate fi înlăturat de la putere este o coaliție a forțelor de dreapta, nu o fuziune a acestora.
- Am asistat în ultima perioadă, printr-o seamă de fake news, la tentative de compromitere a liderilor PMP, în special a lui Traian Băsescu și a președintelui PMP, Eugen Tomac.
PMP rămâne una dintre cele mai consistente și relevante forțe de opoziție, care a dovedit consecvență și profunzime în privința criticilor formulate la adresa PSD:
- Suntem singurul partid care militează împotriva pensiilor speciale ale politicienilor;
- Sunetem partidul care desfășoară o campanie națională de obținere a sprijinului popular pentru alegerea primarului în două tururi de scrutin;
- Suntem partidul care cere punerea în aplicare a rezultatului referendumului privind limitarea la 300 a numărului de parlamentari.
Ar trebui sa introduceti in regulamentul intern o clauza prin care toti deputatii si senatorii partidului sa se oblige sa plateasca o „amenda” la partid, in cazul in care schimba partidul in timpul mandatului. Acest lucru se justifica prin aceea ca respectivii au intrat in parlament, si au privilegiile respective, datorita faptului ca au fost pe listele primului partid, la alegeri. Daca nu erau pe liste, nu intrau in parlament. „Amenda” interioara ar trebui sa fie usturatoare, adica undeva la nivelul a zece mii-douazeci de mii de lei. Ar trebui retinuti (donatie obligatorie) bani din salariu… In acest fel, cred ca fugarii ar sta mai mult sa se gindeasca…
Si, daca ati fi impotriva pensiilor speciale, in general, ati fi mult mai interesanti !