Acasă > Editorial > MEHEDINȚIUL ABANDONAT

MEHEDINȚIUL ABANDONAT

Vestit pentru industria sa grea (Șantierul Naval de la Turnu-Severin a fost înființat și dat în exploatare de austrieci încă din a doua jumătate a secolului 19, iar Uzina de vagoane a fost vârf de gamă în insudtria constructoare de mașini până de curând), Mehedințiul este, acum unul dintre cele mai sărace județe ale țării!, spune domnul Răzvan Emanoil Roșca, liderul PMP Mehedinți. Cu mare tristețe, domnia sa continuă: RAAN-ul, vârf al industriei energetice europene, a fost închis, iar Complexul Hidroenergetic și de Navigație Porțile de Fier are nevoie de o retehnologizare urgentă. Acest Complex, deși este cel mai mare producător de energie de pe Dunăre, datorită proastei administrări, se confruntă cu probleme financiare majore. Inexplicabil, nu? Deși este unul dintre cele mai vechi porturi la Dunăre, Severinul beneficiază de instalații portuare puține, rudimentare și… prea puțin solicitate. Asta se datorează și dezinteresului și nepriceperii și proastei administrări! Ramuri tradiționale ale industriei, fie au dispărut, fie au fost redimensionate (mai există doar inițiativei private!) la proporții ridicole față de ceea ce au fost cândva. În această categorie intră fostul Combinat de Celuloză și Hârtie și Combinatul de Prelucrare a Lemnului. Mărci tradiționale, cum ar fi fosta Fabrică de bere (înființată de austrieci la sfârșitul primei jumătăți a secolului 19), cea care a lansat nu doar berea de Severin, ci și cunoscuta marcă de coniac Drobeta, Fabrica de industrializare a laptelui, sau cea de cașcaval de la Bălăcița, cea de cărămidă de la Hinova (înființată tot de austrieci în același timp cu Șantierul Naval și Fabrica de bere), au dispărut cu totul! Exploatările miniere au fost reduse la minimum sau închise (cazul minei de cupru de la Baia de Aramă), producând un impact socio-economic negativ, care a dus la migrarea personalului activ cu înaltă calificare. Toate aceste necazuri pot fi remediate, numai că reprezentanții Mehedințiului în Parlament sau în Guvern au făcut prea puțin pentru asta, Mehedințiul fiind, din punct de vedere politic, un județ abandonat! Soluții de redresare, însă, există! a mai spus liderul PMP Mehedinți.

4 thoughts on “MEHEDINȚIUL ABANDONAT

  1. Pai o solutie care se intrevede cu claritate din cele de mai sus ar fi sa fie chemati din nou austriecii, care sa-i inlocuiasca pe romanasi, pe ici, pe colo, prin partile principale, si sa li se dea inapoi toate fabricile si santierele alea. Dar ce ne facem, ca s-a intors roata?! Pe vremuri veneau austriecii sa faca industrie acolo, acuma se duc romanasii sa dea cu gura la Strasbourg… Pai dreptate e asta?!

  2. Si cica „mai exista doar initiative private”!!! Pai austriecii aia credeti ca au construit fabricile alea din ordinul statului imperial, cu bani de la bugetul austro-ungar?

  3. Si, chiar daca Mehedintiul a fost abandonat, ar trebui totusi sa fie recunoscator ca a fost recuperat macar cel mai impunator agronom al judetului, tovarasul Daea. Ai zice ca Mehedintiul indeplineste conditii primordiala pentru a fi fruntas in agricultura: a zamislit ministrul agriculturii.

  4. Iar RAAN parca fusese declarat, de unele minti infierbintate, obiectiv industrial de importanta nationala (sau asa ceva). Daca era atit de important, de ce nu mai produce? Iar daca nu mai produce, de ce nu a fost vindut cuiva, care poate vroia sa produca? Numai ca problema este ca nu numai Mehedintiul a fost abandonat, ci toata Romania. Dar, poate daca se va mentine in continuare pe ultimul loc, si avind in vedere zicatoarea „tot raul spre bine”, va primi cea mai mare parte din imprumutul de 3 miliarde, pentru restructurare, adica pentru a papa si banii respectivi, dupa care vor urma altii, dupa modelul grecesc…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *